Rotate to exit fullscreen mode

  • Conversion of former Discalced Carmelite Convent Lecce

    In compliance with the program and the consistency of the building, the project is organized according to an increasing level of privacy: at ground floor level, public and collective functions; on the upper floor, the spaces belonging exclusively to the students.
    The functions follow the original distribution system consolidated over time and respect the spatial configuration of the rooms, avoiding affecting the vaulted ceiling. The considerable height of the rooms allows for mezzanines and duplex apartments for residential use.
    The demolition works are limited to the 20th century poor additions. The new interventions are the new volume facing the cloister, and the external staircase / lift in the courtyard. In the cloister, the rhytmh of the openings of the reconstructed facade, compared to what was once the terrace above the loggia, repeats the one of the below portico and recall the measure of the pre-existing windows.
    Tha architectural material palette is entrusted by traditional lime plaster, Lecce stone and burnished brass.

    Client: ADISU PUGLIA (Agenzia per il Diritto allo Studio Universitario)
    Year: 2022
    Location: Lecce, Italy
    Architectural design: AFSa (Antonio Acocella,  Pietro Seghi)
    Structural design: aei progetti (Niccolò De Robertis)
    MEP design: CONSILIUM (Leonardo D’Inzeo)
    Geologist: Terra e Opere (Gabriele Paolini)
    Restoration:
     Stefano Landi
    Collaborators: Clemente Nativi, Francesco Martella, Arianna Colombo
    Images: Marco Petretti
    Video: Lapo Tirelli
    Prize: Fourth prize, two-stage competition