Rotate to exit fullscreen mode

  • Conversion of Cassa Mutua Artigiani Brindisi

    The project proposal provides for the generalized demolition of the existing internal partitions, now highly degraded and difficult to recover, facilitating and making the introduction of new plant and technological backbones more economically sustainable.
    The point structure in reinforced concrete is laid bare facilitating its structural consolidation, in order to guarantee static safety and seismic adaptation, while all the new internal partitions, made with dry construction technology, will have highly recognizable characteristics from what is already was existing. This choice allows great flexibility in the possible functional transformations of certain areas of the complex.
    The demolition of the lowered volume in the center of the building frees up space for an unprecedented paved courtyard, equipped with green areas and spaces for rest and recreation, a direct access point to the library and a source of direct radiation from all the rooms. It will also be possible, through the ramp that descends into the courtyard, to easily carry out loading-unloading at the level of the mezzanine floor.
    The facades, to energetically optimize the building structure, are deprived of the “pilasters” that vertically described their design, making room for sandwich panels with natural insulation and external finish in GFRC (Glass Fiber Reinforced Concrete) characterized by different surface finishes. Protection from direct radiation, especially on the south side of the accommodation, is guaranteed by a blackout system with roller blinds, which also mitigates visual introspection.

    Client: ADISU PUGLIA  Agenzia per il Diritto allo Studio Universitario
    Year:  2022
    Location: Brindisi, Italy
    Architectural design: AFSa (Antonio Acocella,  Pietro Seghi)
    Collaborators: Clemente Nativi, Francesco Martella